DIP Trade

kolekcija

2021

Čizma glavu čuva, a kapa je krasi

22.01.2019.

Čizma glavu čuva, a kapa je krasi

Ova stara dobra izreka koja glasi ,,Čizma glavu čuva, a kapa je krasi“ jeste jedna od poruka koje su zapravo suština kada je obuća u pitanju. Pored modernog dizajna, ruku na srce i naših modela, ali i Starling kapa, ono o čemu se mora voditi računa je upravo-zdravlje.

Cipele – udobnost, ali i praktičnost

Cipela je predmet obuće čiji su primarni ciljevi zaštita i udobnost ljudskog stopala. Ovo bi trebalo da važi i za različite aktivnosti, a kao što znamo, njih je nekako sve više i više i sve su specifičnije.

Cipele se koriste i kao dekoracija u smislu kreiranja opšteg ličnog stila i mode. Sam dizajn cipela je veoma varirao kroz vreme i od kulture do kulture. Prvobitni izgled je prvobitno bio vezan za samu njenu funkciju. Pored toga, moda je često diktirala mnoge elemente dizajna, kao što su ti da li će u pitanju biti cipele sa štiklom ili su ravne cipele, odnosno nešto kao današnje popularne baletanke. Savremena obuća danas varira široko po stilu, složenosti, ali i troškovima izrade i materijalima korišćenim u njenoj izradi. Osnovne sandale se mogu recimo sastojati samo od tankog đona i jednostavne trake. Visoke modne cipele poznatih dizajnera mogu biti napravljene od skupih materijala, koristiti složenu konstrukciju i prodavati se za stotine ili čak hiljade eura za par. Neke cipele su dizajnirane za specifične svrhe i namene, kao što su čizme dizajnirane posebno za planinarenje ili skijanje, obuća za rad ili rekreaciju, sport ili posao. Neke cipele se nose kao sigurnosna oprema, kao što su čizme sa čeličnim potplatom koje su potrebne na gradilištima. Iako je ljudsko stopalo prilagođeno različitim terenima i klimatskim uslovima, i dalje je podložno rizicima u životnoj sredini koja nosi određene rizike, kao što su oštre stene i ekstremne temperature, od kojih cipele štite.

Kožna obuća kao tradicija i neosporiv kvalitet

Tradicionalno, cipele su izrađene od kože, drveta ili platna, ali je sve više cipela i obuće od gume, plastike i drugih petrohemijskih materijala. Ova obuća kao što je Lemon Jelly obuća u našoj ponudi recimo, je sve popularnija za prelazne periode jeseni i proleća jer je nepromočiva, a samim tim štiti stopalo i celo telo zapravo, kao i naše zdravlje.

Čizma kao specijalna forma obuće

Čizma je posebna vrsta obuće, a ne neka specifična vrsta cipele. Većina čizama uglavnom sasvim pokriva stopalo i gležanj, a neke pokrivaju i veći deo nogu, tipa cipele duboke. Neke čizme prelaze cele noge, ponekad do kolena ili čak do kuka. Većina čizama ima petu koja se jasno razlikuje od ostatka potplata, čak i ako su dva napravljena od jednog komada. Tradicionalno od kože ili gume, moderne čizme su izrađene od raznih materijala. Čizme se nose i zbog njihove funkcionalnosti - štiteći stopalo i nogu od vode, ekstremne hladnoće, blata ili opasnosti (npr. radne čizme mogu zaštititi nosioce od hemikalija ili koristiti čeličnu nožicu) ili pružiti dodatnu podršku za naporne aktivnosti sa dodatnim zahtevima za vuču (npr. planinarenje), ili mogu imati hobline na donjoj strani kako bi se zaštitili od habanja i boljeg prijanjanja kao i zbog stila i mode.

U nekim slučajevima, nošenje čizama može biti potrebno i u skladu sa zakonima ili propisima, kao što su propisi u nekim oblastima koje zahtevaju da radnici na gradilištima nose sigurnosne čizme od čelika. Neke uniforme uključuju čizme kao propisanu obuću. Čizme se preporučuju i za vozače motocikala. Vrhunske sportske cipele se generalno ne smatraju čizmama, iako pokrivaju gležanj, prvenstveno zbog odsustva jasne potpetice.

Najstarija cipela na svetu – kao opanak

Najstarija cipela na svetu pronađena je u pećinama Jermenije.

Najstariji poznati prikaz čizama je u slikarstvu u pećinama Španije. Procenjuje se da slike datiraju između 12.000 i 15.000 p.n.e Pronađene su i persijske grobnice koje potiču iz 3000 god, a pronađene su iu grobnicama u Egiptu. Skiti i Grci su nosili jednostavne čizme od neobrađene kože, a krzno se okretalo prema nozi. Ove jednostavne čizme u obliku vrećice su tada bile nošene na nozi uz pomoć trakica od kože. Ovaj osnovni oblik može se naći iu tradicionalnoj nošnji mnogih azijskih i arktičkih kultura i danas.

U drevnom svetu, čizme su predstavljale odraz vladajuće moći i vojne moći. Imperatori i kraljevi nosili su bogato ukrašene i šarene primere čizama. Ovo je bila značajna razlika u vremenima u kojima je većina stanovništva išla bosonoga. Koža je bila skupa, a rimski carevi su bili opisivani kao nosioci obuće pune šarenih dragulja i vezenih primera - čak i sa zlatnim đonovima. Čizme su se već povezivale sa vojnim kontekstom, a visina čizme je označavala čin.

Cipela visoke i meke kože i preteča čizme pojavili su se u devetom veku. Tokom dvanaestog do četrnaestog veka, popularna je bila kratka, meka čizma nazvana estivauk.

U petnaestom veku, muškarci su nosili dugačke čizme koje su dolazile do butina i obično su bile od smeđe kože. Ovaj stil je prevladavao među svim klasama. Uprkos ovoj široko rasprostranjenoj popularnosti, ovo nije bilo prikladan stil za žene. Uobičajenije je bilo da žene četrnaestog veka nose cipele do gležnjeva koje su često bile obložene krznom.

U 16. veku, nove visoke čizme su imale kožni remen i remen ispod stopala. Pod Lujem XVIII pojavio se kraći, lakši model čizme, ladina. U ranim godinama XVIII veka, pod uticajem francuskog dvora, čizme su nestale osim onih koje su nosili radnici, vojnici i aktivni sportisti, odnosno ljubitelji sportova kao što su lov i jahanje.

Sedamnaesti vek je uveo pojavu prvih vojnih uniformi, a čizma je odigrala ključnu ulogu u ovoj standardizaciji. Kavalirska čizma visokog nogu prethodnog veka transformisana je visoko poliranom i krutom nogom - prototipom vojne čizme. Visoki vrh i kruti završni sloj bili su krajnje praktični i uspešni u zaštiti nogu dok bi vojnici bili na konjima.

Borba za demokratskiji, engleski stil učinio je čizmu popularnijom nego ikad. Oblik i dizajn čizme neizbežno su se pomerali sa modom.

Popularnost čizama i moda kao odraz slobode izbora

Popularnost čizama počela je da utiče na žensku modu početkom devetnaestog veka. Žene su nosile čizme muškog stila za jahanje i vožnju tokom osamnaestog veka, a do 1790-ih njihovi stilovi postali su izrazito ženstveni sa uskim vezicama, visokim petama i oštrim vrhovima. Do 1815. modni časopisi počinju da predlažu čizme za šetnju i nošenje uz dnevnu odeću. Najzastupljeniji stil je bio Adelaide, ravna, čizma sa gležanjima sa bočnom vezom. Ovaj stil će ostati u upotrebi više od pedeset godina.

Tokom viktorijanskog perioda čizme svih vrsta dostigle su vrhunac svoje popularnosti. Trend je bio za veću udobnost i praktičnost obuće i za muškarce i za žene i bio je podržan tehnološkim napretkom kao što je šivaća mašina i vulkanizirana guma.

Za žene sredinom veka, većina obuće je bila u obliku čizme. Elastična strana je bila popularan izbor za dnevnu odeću, ali je 1860. godine zamenjena prednjim čipkastim balmoralima u satenskoj ili obojenoj koži za svečane prilike. Čvrste čizme su ostavile utisak skromnosti, ali su i naglašavale krivine gležnja i tela. Sve više stilova peta naglašavaju ovaj aspekt. Do 1870. godine nosili su se osnovni stilovi, bočne opruge, balmorali i čizme sa dugim dugmetom. Novi razvoj bio je čizma barretta, koja se može posmatrati kao produžetak cipele jer se čarapa može videti kroz delikatne trake.

U ranim godinama dvadesetog veka, čizme su i dalje prevladavale, ali su ubrzo napuštene od strane modnih magazina 1920-ih. Izuzetak je bila moda među ženama za ruske čizme visoke do kolena, koje su imale relativno visoke potpetice i bočni zatvarač. U drugoj polovini dvadesetog veka, čizme su se ponovo pojavile kao važan element u modama kontrakulture, koje favorizuju mladi. Krajem pedesetih godina prošlog veka razvijen je trend za elastične bočne čizme kopirane iz originala devetnaestog veka, ali sa dodatkom visoke pete i šiljatog nožnog prstena koje su bile nošene sa novim tankim konusnim pantalonama. To su bile čizme iz Chelsea i kasnije su postale poznate kao "Beatle čizme".

Žene su nakon 1960. godine doživele ekspanziju modnih čizama. Tu su bile i Go-Go čizme koje mogu biti do gležnjeva, kolena ili butina, i sa ili bez štikli, a sve je služilo kao savršena dopuna popularnoj mini suknji. Do kraja decenije, retro stilovi su postali popularni, a frontalna grana čizma postala je suštinski deo hipi stila.

Stilovi su postajali sve uniseksniji sedamdesetih godina prošlog veka, pri čemu su oba pola nosila pre svega antilop čizme, kaubojske čizme i visoke zip-up platformske čizme. Čizma Dr. Martens, prvobitno zamišljena kao ortopedska cipela iz četrdesetih godina prošlog veka, usvojena je od strane punk-kulture u 70-im godinama prošlog veka, ali je i 1990-ih godina bila popularna. Muške čizme koje su nosile žene smatrale su se krajnje provokativnim, posebno kada su uparene sa konvencionalnijim simbolima ženstvenosti.

Forma i funkcija čizama danas

Dok se tradicionalni oblici čizama i dalje nose širom sveta zbog specifičnih funkcija, oni su takođe odigrali važnu ulogu u modi kroz istoriju.

Na nama je uvek da pronađemo sopstveni stil, a moda danas podrazumeva apsolutnu slobodu i individualnost, a to je upravo ono što se trudimo da vam iz sezone u sezonu donosimo.

Vaš FLS

Pogledajte sve modele čizama u našoj ponudi za muškarce OVDE i za žene OVDE.

aktuelno